Аїр тростинний Acorus calamus

Аїр тростинний – Acorus calamus L. Народні назви: татарське зілля, лепеха, шувар.

Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Зелені рослини (Viridiplantae)
Відділ: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Дводольні (Magnoliopsida)
Порядок: Губоцвітні (Lamiales)
Родина: Ранникові (Plantaginaceae)
Рід: Авран (Gratiola)
Вид: Аїр тростинний

Багаторічна трав’яниста рослина. Кореневище товсте, повзуче гілчасте, зеленувато-жовте ззовні, біле всередині, з довгими кореням-придатками. Листки яскраво-зелені, жорсткі, мечовидні або лінійні, завширшки до 1-2см. Квітки дрібні, зеленувато-жовті, зібрані на верхівці стебла в суцвіття – циліндричний початок завдовжки 4-12см, поверхня якого ніби вкрита бородавками. Уся рослина, зокрема кореневище, дуже запашна. Плід – суха ягода.

Цвіте аїр у другій половині травня  — червні, але стиглого насіння не дає. Росте по берегах річок і струмків, на заболочених місцях, у стоячих водах, утворюючи подекуди великі зарості (Полтавська область, гирло Волги, Сибір, Казахстан, Білорусь).

Для приготування ліків використовують кореневища аїру.  Збирають кореневище аїру восени (у вересні-жовтні), коли рівень води в ставках і озерах знижується, до заморозків. Їх можна легко витягувати на берег залізними вилами, граблями. Зібрані кореневища очищають від намулу і коренів, промивають розрізують на куски завтовшки 15-30см, а товсті ділянки розчахують вподовж.

Коли заготовляють аїр, очищений від кори, кору з нього знімають після в’ялення на повітрі, а потім сушать, розкладаючи тонким шаром у приміщенні, що добре провітрюється, на горищі, під залізним дахом, у печах або сушарках при температурі 30°-35°С. При вищій температурі ефірні олії, яких багато в сировині, вивітрюються і цінність її знижується. Сухість сировини визначають за ступенем її ламкості: недосушені кореневища не ламаються,а гнуться. Запах аїру своєрідний, ароматний, на смак він пряно-гіркуватий.

Кореневище аїру крім ефірної олії містить гіркі речовини, акорон, алкалоїд каламін, крохмаль, смолу та ін..

Застосування:

1.При зниженому апетиті – настій або відвар 1столової ложки подрібненого кореня аїру в одній склянці води, п’ють по одній столовій ложці 3 рази на день перед їдою. Або по 15-20 готових аптечних крапель на чарку води вживають по 3 рази на день за 15-20хв. до їди, або по 3 краплі на грудочці цукру перед їдою.

2. Як складову частину для суміші, з якої готують настій проти запорів, — прохолодний настій 2 столових ложок суміші подрібненого кореня аїру, кори жостеру ламкого, листя м’яти, кропиви (по 2 столовій ложці) і коренів кульбаби та валеріани (по 1 столовій ложці) на 2 склянки води, кип’ятять 10хв., дають охолонути, п’ють уранці і ввечері по ½ склянки.

3. Проти випадіння волосся – настоєм суміші з подрібнених кореневища аїру, кореня лопуха, квіток нагідок і шишок хмелю (по 1 столовій ложці)на 1 л води замочують волосся на ніч 2-3 рази на тиждень.

Лікарські приписи.

Rp.:Inf.rad.Calami 10,0-200,0

        D.S. По ¼ склянки 3 рази надень до їди.

Rp.:Dec.rad.Calami 10,0-180,0

        D.S. Для полоскання.

Rp.: T-rae Calami aroma ticae 20,0 ml

         D.S.По 20 крапель 3 рази на день перед їдою для апетиту.

Rp.: Rhiz. Calami 100,0

         D.S. Одну столову ложку кореневища аїру залити одною склянкою окропу, кип’ятити 10 хв. Після охолодження процідити і пити по ¼ склянки 3 рази на день за 30 хв. до їди.

 

 

Джерела інформації:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *